Uncategorized

Financier je nieuwe huis

Wanneer je een nieuw huis gaat kopen zal je moeten beginnen met het aanvragen van een hypotheek. Daarmee krijg je een lening van de bank om je nieuwe huis te kunnen financieren. Maandelijks betaal je een bepaald bedrag terug aan de bank waarmee je de hypotheek aflost. Er zijn verschillende hypotheken af te sluiten. Welk type het beste bij jouw situatie past kan je het beste bespreken met je bank of hypotheekadviseur. Deze zal alle mogelijkheden met de daarbij horende voor- en nadelen met je doornemen.

Aparte spelregels hypotheek 2de woning

Bij het afsluiten van een hypotheek komt normaal gesproken een heleboel regelwerk kijken. Laat staan wanneer je van plan bent om een hypotheek voor je tweede woning af te sluiten. Daar gelden weer andere regels voor als wanneer het je eerste, hoofdwoning betreft. Zo moet je er ten eerste rekening mee houden dat de hypotheekrente voor de tweede woning niet aftrekbaar is. Daar staat tegenover dat je over eventuele huuropbrengsten geen belasting hoeft te betalen.

Wat je vervolgens zult merken is dat er niet veel hypotheekverstrekkers zijn die de tweede woning volledig zullen financieren. In veel gevallen zal dat uitkomen op ongeveer 70 tot 80 procent van de vraagprijs. Het overige gedeelte zal je dus zelf moeten financieren.

Daarnaast zullen de meeste hypotheekverstrekkers speciale eisen aan de woning stellen. Vaak zal een bungalow op een bungalowpark niet worden gefinancierd. Voor de meeste banken zullen de eis stellen dat de woning van steen moeten zijn gemaakt, zijn eigen fundering moet hebben en een pannendak moet hebben. Ben je van plan om de tweede woning te gaan verhuren? Bespreek dat met je hypotheekadviseur. Het is namelijk mogelijk dat een hypotheekverstrekker je zal verbieden om de woning te verhuren. Mag de woning wel verhuurd worden, zal er bij de taxatie van worden uit gegaan dat de woning in verhuurde staat is. Dat betekent dat de taxatie lager zal uitvallen.

Wanneer je eenmaal een bank hebt gevonden die je tweede woning wil financieren, moet je er rekening mee houden dat je een hogere rente voor de tweede woning zal moeten betalen.

Naast al deze minder gunstige regels, is er ook een positieve noot aan het afsluiten van een hypotheek voor een tweede woning. In tegenstelling tot de hypotheek van je eerste hoofdwoning, hoeft de hypotheek voor de tweede woning niet in 30 jaar helemaal te worden afgelost.

hypotheek 2de woning

Laat je goed adviseren

Er komen dus nogal wat regeltjes en voorwaarden bij kijken wat het regelen van een hypotheek voor een tweede woning extra moeilijk maakt. Om onaangename verrassingen te voorkomen doe je er verstandig aan je goed te laten adviseren door je bank of andere hypotheekverstrekker. Alle voor- en nadelen zullen met je door gesproken worden zodat je precies weet of het voor jou verstandig, en haalbaar, is om een hypotheek voor een tweede woning af te sluiten. Kijk goed naar de voorwaarden die een hypotheekverstrekker aan de woning stelt voordat je met hun in zee gaat voor de hypotheek van tweede woning.