Financiën en Verzekeringen

WBSO: de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Wat is WSBO? Je ontdekt het in dit artikel 

Af en toe kom je termen en afkortingen tegen waarvan je geen idee hebt wat ze ermee bedoelen. WBSO is er daar een van. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg informatie op internet te vinden, dus kom je al gauw achter het antwoord. In dit artikel lees je wat WBSO is, wanneer je het kunt aanvragen en hoe je het kunt aanvragen.

Dit betekent de afkorting WBSO

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Heb je een bedrijf dat zich bezig houdt met innovatie? Of doet je bedrijf onderzoeken? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Er is namelijk een regeling voor ondernemers waarbij je een deel van de kosten van Speur- en Ontwikkelingswerk terug kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld de loonkosten voor deze innovatieve of onderzoeksprojecten verlagen, omdat je minder loonheffing betaalt met deze regeling.

Natuurlijk kun je niet zomaar aanspraak doen op de subsidie. Hieronder staat voor je opgesomd waar je als bedrijf aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

  • Je bedrijf is geen publieke kennisinstelling;
  • Je betaalt als ondernemer inkomstenbelasting;
  • Je werkt (of je medewerkers werken) minstens 500 uur per kalenderjaar aan onderzoek of innovatieve projecten;
  • Wanneer je bedrijf onder vennootschapsbelasting valt, heb je medewerkers in dienst die werken aan innovatieve projecten.

Maar er zijn meer eisen gesteld aan WBSO. Het geldt namelijk pas als je zelf een dienst, product of productieproces ontwikkeld of beter maakt. Of je bent bezig binnen Europa met een technisch-wetenschappelijk onderzoek. Het kabinet bepaalt jaarlijks wat het budget is voor de WBSO. Voor het jaar 2022 is dit bijvoorbeeld € 1336 miljoen.

Als bedrijf kun je vele duizenden euro’s besparen door aanspraak te maken op de subsidie. Ook als zzp’er kun je de subsidie krijgen.

Hoe kun je de WBSO aanvragen?

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe de aanvraag van deze subsidie werkt. De aanvraag moet je indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voordat je een project start, dien je digitaal je aanvraag bij ze in. Je moet bij de aanvraag een projectomschrijving indienen, net als een schatting van het aantal uren en kosten die je gaat maken. Nadat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland akkoord heeft gegeven op jouw aanvraag, moet je de uren en kosten bijhouden. Ze controleren namelijk of de subsidie wel op de juiste plek is terecht gekomen en dat je er geen misbruik van maakt. Je mag in totaal vier keer per jaar een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als ZZP’er mag je onbeperkt aanvragen indienen.

Hoewel het simpel klinkt, is het aanvragen van de subsidie een tijdrovende klus dat op de juiste manier moet gebeuren. Als je het niet goed doet, loop je de kans dat het niet goed gaat. Het is daarom slim om naar wbsoburo.nl te gaan. wbsoburo helpt je namelijk van a tot z met het indienen van de aanvraag, zodat je meer kans maakt op een akkoord op jouw aanvraag. Neem dus snel contact met ze op, ze werken op een no cure, no pay basis.