financieel

Een trots punt van onze samenleving: de schuldsanering

Kritiek op de overheid is aan de orde van de dag. En het is niet altijd onterecht: er zijn absoluut zaken die beter kunnen worden geregeld in ons land. Maar een wet waar veel mensen blij mee zijn en waar andere landen zeker niet altijd mee in zee gaan? De schuldsanering wet. 

Dankzij deze wet:

  • kunnen mensen een schuldenvrij leven krijgen
  • worden ze financieel ondersteund
  • krijgen ze hulp met hun inkomsten en uitgaven op orde krijgen
  • krijgen ze een tweede kans op een normaal leven

Diep in de schulden

Schuldsanering

Het is belangrijk om te realiseren dat geld lenen altijd geld kost. Dat wil zeggen: je betaalt altijd rente. Bij sommige leningen is die rente zo hoog, dat er mensen zijn die het nooit volledig kunnen afbetalen. Ze zijn altijd alleen maar bezig met rente afbetalen. Daardoor komen ze in een neerwaartse spiraal. Elke andere financiële tegenvaller is van grote invloed op hun situatie omdat ze al amper het hoofd boven water kunnen houden. Zo’n leven vol schulden is bijna onmenselijk en is een punt van schaamte voor veel mensen. Juist voor die mensen is er de schuldsanering, zodat ze hun leven een tweede kans kunnen geven.

Schuldsanering

Hoe werkt het?

Er zijn vele vormen van schuldsanering maar de meest gangbare is dat de overheid je een uitkering geeft en dat zij je schulden afbetalen voor je. In ruil daarvoor lever jij inkomsten in en leef je – vaak minstens twee jaar – op een niveau dat je wellicht niet gewend bent. Daar tegenover staat dat je na die jaren schuldenvrij bent en opnieuw kunt beginnen.