Tips

Wat is meefinancieren?

Een huis brengt meer kosten met zich meer dan alleen de aankoopkosten. Zo heb je bijvoorbeeld ook kosten voor het hypotheekadvies, voor de notaris, de kosten voor een makelaar of de kosten voor een verbouwing. Je kunt een aantal kosten in je hypotheek meefinancieren zoals een dakkapel financieren hypotheek.

Het te lenen bedrag wordt hoger als je meefinanciert. De extra kosten kun je ook terugbetalen in de vorm van een lening. Hoe aantrekkelijk dit ook klinkt het is niet voor alle kosten die erbij komen kijken mogelijk. Als je een verbouwing nodig hebt om de woning leefbaar te maken dan is het verstandig om de verbouwing mee te financieren. Hoe dan ook leen je natuurlijk geld en dit moet je met rente terugbetalen.

dakkapel financieren hypotheek

Mee te financieren kosten

Je kunt niet meer dan 100% lenen dan de waarde van je woning. Als je dus de volledige woningwaarde al leent is er geen ruimte meer voor je om bijkomende kosten mee te financieren. Als je eigen vermogen gebruikt voor het huis kopen dan is er ruimte in je hypotheek over en kun je extra kosten meefinancieren.

Verbouwen

Bij bestaande bouw kun je de verbouwingskosten meefinancieren. Wel moet je hierbij rekening houden dat de hypotheek onder de volledige woningwaarde blijft. Neem een taxateur in armen en laat deze direct de waarde vaststellen van je huis na de verbouwing. Zo heb je een voor en na taxatierapport en voorkom je dat je de taxatiekosten twee keer moet neerleggen.

Is elke verbouwing mee te financieren?

De waardestijging van de woning en de verbouwing kosten zijn vaak niet gelijke bedragen. Als de verbouwing vaste waarde heeft zoals bijvoorbeeld een dakkapel financieren hypotheek of een nieuwe keuken zijn de volledige kosten hiervoor wel mee te financieren.

Er zijn daarnaast ook niet-waardevaste verbouwingen. Vaak zijn deze afhankelijk van voorkeur en de waarde hiervan wordt niet behouden. Deze worden gedeeltelijk meegefinancierd en gedeeltelijk betaalt met eigen geld.